Bewoners Redi Doti en Pierrekondre kunnen binnenshuis water tappen

Geplaatst: juli 6, 2012 in Uncategorized

door Filia Enser

Een lang gekoesterde droom van dorpelingen uit Redi Doti en Pierrekondre is in vervulling gegaan. Vanaf gisteren kunnen zij binnenshuis water tappen. De oplevering van het project ‘Duurzame drinkwatervoorziening’ in Redi Doti vond gisteren plaats. Ciefranie Abiamofo-Menig, directeur van Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB), zegt dat het project binnen drie maanden is afgerond en 238.700,-euro heeft gekost. Deze twee dorpen staan volgens de kapitein van Pierrekondre, Lloyd Read voor zelfwerkzaamheid. “Alleen moeten wij de tools krijgen”, zegt hij. Als voorbeeld noemde hij de bouw van onderwijswoningen door de dorpelingen.

RO-minister Stanley Betterson en een van de genodigde staan op het punt om als eerste het leidingwater van Redi Doti te proeven. Gisteren is in het dorp een waterleidingstation in gebruik genomen.-.

Bewoners van Cassipora willen volgens Read dezelfde luxe als Redi Doti en Pierrekondre en ook binnen water tappen. Namens hen deed hij een beroep op minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling (RO) om ook die droom te verwezenlijken.Verder merkte de kapitein op dat veel blijft steken in Paramaribo. Vooral als wordt gekeken naar het onderwijs en de gezondheidszorg. Hij vroeg de RO-minister om zijn collega van onderwijs in te lichten over de deplorabele staat waarin het schoolgebouw verkeert, terwijl ook aandacht wordt gevraagd voor de weg van Redi Doti naar Cassipora. “Ontwikkeling begint met goede faciliteiten en als de weg slecht is, kunnen kinderen niet naar school”, stelt kapitein Read. SFOB- directeur Abiamofo-Menig heeft op de gemeenschappen een beroep gedaan zuinig om te springen met het water, waarvoor zal moeten worden betaald. Verder wees zij erop dat bij bouwwerkzaamheden rekening gehouden moet worden met de waterleidingbuizen, zodat die niet beschadigd raken.

Minister Betterson heeft beloofd de boodschap over het schoolgebouw te zullen doorspelen aan zijn collega Shirley Sitaldin van Onderwijs en Volksontwikkeling. Ook naar het slechte wegdek zal worden gekeken. Alles valt en staat met onderhoud. De minister benadrukte het belang van preventief onderhoud. In zijn toespraak haalde hij als voorbeeld Nieuw Koffiekamp aan waar nu modderwater stroomt uit de kranen. De installatie werd in 2006 in gebruik genomen. Maar door slecht onderhoud wordt nu gevraagd om een nieuwe installatie. “Maar wanneer iets niet onderhouden is, wordt het moeilijk om weer een nieuwe te plaatsen”, beweert de RO-topman.

Plaats een reactie