Twintig woningen Redi Doti voltooid

Geplaatst: juli 6, 2012 in Uncategorized

door Gilliamo Orban

Dorpen in Para-Oost, Redi Doti, Pierre Kondre en Cassipora zijn volgens Lesley Artist, kapitein van Redi Doti, in opbouw. Nu al zijn twintig huizen en een kruto oso afgebouwd in zijn dorp, terwijl gisteren het drinkwaterproject is opgeleverd in het dorp. Dat voorziet Redi Doti en Pierre Kondre van schoon drinkwater. Daarnaast is er een aanzet gemaakt om drie dorpen te voorzien van elektriciteit en de weg tot Carolinabrug is geasfalteerd.

Volgens Artist hebben de huizen al elk een eigenaar, die voorbereidingen treffen er in te gaan wonen. Het gaat onder meer om jonge volwassenen en personen die in woningnood zaten. Eigenaars zullen echter uiteindelijk moeten betalen voor de huizen en de betalingsregeling wordt in orde gemaakt. President Desi Bouterse zal aan het eind van de maand de huizen formeel overdragen.

Gemeenschapsbijdrage

De parlementariër beaamt dat de gemeenschap een bijdrage levert aan het elektriciteits project. Dedorpen komen in met vierhonderd elektriciteitspalen en het hout komt uit hun eigen bos. Het gebied staat ook bekend om onder meer zijn ananas, die door opkopers landelijk worden verkocht. Ook willen de bewoners aan grootschallige cassaveteelt doen en ze gaan hun productie leveren aan de cassavefabriek die in de omgeving van Matta zal worden opgezet.“We willen de cassave- en ananasteelt in het gebied stimuleren en we creëren alle faciliteiten voor de mensen, om hen een steun in de rug te zijn. Maar deze dorpen ontberen ook al jarenlang deze voorzieningen en juichen bewoners de faciliteiten erg toe”, zegt Artist (NDP), die ook parlementariër is van het district. Een heet hangijzer is echter de kapotte Carolinabrug die enkele jaren terug is geraakt door een ponton. Maar volgens de kapitein wordt voor eind van dit jaar gestart met de bouw van een nieuwe brug.

Stofvrij

Vanwege asfaltering van de weg hebben schoolkinderen geen last meer van de ‘rode bauxietstof’ die op hun kleding en lijf terechtkwam. Ook rijden zij nu comfortabel naar school, aangezien ze af zijn van de hobbelige weg. “Vroeger moesten ze ook om vier uur in de ochtend opstaan, maar nu gebeurt dat om zes uur “, weet Artist. De weg wordt binnenkort van Pierre Kondre tot en met Cassipora geasfalteerd.

Plaats een reactie